Livan är heminredningstextilier skapade av mig Liv Fogelström.  Jag är uppväxt på Öland och där bor jag även idag med min man och våra tre barn. Textil är min stora passion och mitt skapande är en viktig del av mitt välbefinnande.

Mitt textila arbete har två inriktningar. Dels ägnar jag mig åt att formge och handtrycka egna tyger och sy produkter av dessa. Mestadels använder jag mig av blocktryck med trästämplar som jag tillverkar själv.  Formerna som jag använder är ofta enkla och mönstret byggs upp genom att jag vrider och vänder på en och samma form. Som människa och formgivare är jag väldigt organiserad, vilket ofta går igen i mina mönster. Jag har inspirerats av indiernas blocktryckningsteknik under mina resor där och detta är min skandinaviska tolkning av tekniken. Jag tror att jag har fastnat för just blocktryck för att det gör varje enskilt tryck unikt. En kudde på 50*50cm kan bestå av 160 enskilda tryck vilket gör att ingen kudde blir den andra lik. Det är ett tidskrävande hantverk som kräver kärlek till det man gör och mycket tålamod.

Jag har även en stort intresse för vävning och formger samt väver trasmattor för det moderna hemmet. Dessa kompletterar och passar utmärkt ihop med mina tryckta textilier. Ofta färgar jag mina trasor själv för att få de färger och det uttryck jag vill komma åt. Jag är uppvuxen nära min farmor som var väverska och känner ett stort ansvar att föra hantverket vidare. Jag väver även mattor på beställning så att de ska passa just ditt hem.

Tidigare har jag studerat textilhantverk på Capellagården på Öland, ”Bild och Form” på Jenny Nyströmskolan samt designkurser vid Linnéuniversitetet.